W ostatnim tygodniu kwietnia w klasie 1b odbyły się kolejne zajęcia w ramach projektu „Zdrowo jem, więcej wiem!”. Tym razem uczniowie dowiedzieli się co robić, by nie marnować żywności.
Na początku lekcji uczniowie podzielili wszystkie przyniesione z domu produkty na : owoce, warzywa, nabiał oraz pieczywo. Ta część zajęć byłą przypomnieniem i utrwaleniem dotychczasowej wiedzy. Następnie uczniowie dowiedzieli się jakich produktów marnuje się najwięcej w Polsce oraz wspólnie próbowali ustalić, co robić, by tego unikać.
Poza tym ważnym przypomnieniem okazało się również zadaniem związane z odczytywaniem dat ważności zamieszczonych na opakowaniach różnych produktów.
Tak jak zwykle to bywa najciekawsza część zajęć, to część praktyczna. Tak też było i teraz. Wszyscy wspólnie przystąpili do przygotowania sałatki owocowej. Oczywiście wcześniej każdy wiedział jaki produkt oraz ile ma przynieś – zgodnie z zasadą, że nie chcemy marnować żywności. Po skończonej pracy nastąpiła degustacja oraz podsumowanie zajęć.
Mamy nadzieję, że i tym razem były to nie tylko „pyszne zajęcia” , ale co ważniejsze zdobyta wiedza zaowocuje w niedalekiej przyszłości.