13.04.2022r., w środę, w klasie 1b odbyły się kolejne warsztaty kulinarne, których główną rolę pełniło jajko na twardo. Dzieci dowiedziały się, że jajko jest produktem spożywczym będącym podstawą wielu potraw i jest również bogatym źródłem substancji odżywczych. Ma pozytywny wpływ na nasz organizm, np.: na oczy, dostarcza nam witamin: A, E, B2, B12, D i K.
Przy przygotowaniu jajka na twardo uczniowie dowiedzieli się jak ugotować jajko i jak je obrać. Następnie pokazałam jak zrobić łatwo i prosto z jajka na twardo, plasterków rzodkiewki, szczypiorku i ziarenek pieprzu śliczne myszki, aby nasz stół wielkanocny pięknie wyglądał. Jajka wykorzystaliśmy również do zrobienia pasty jajecznej – „czystej” oraz z dodatkiem szynki, rzodkiewki i szczypiorku. Wielkanocnym akcentem past jajecznych było nadzienie babeczki. Przygotowane potrawy wzbudzały duże zainteresowanie wzrokowe i smakowe. Mam nadzieję, że podobne produkty dzieci przygotują z rodzicami w domu i znajdą się one na wielkanocnym stole.
Życzymy wszystkim wesołych, smacznych, zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych