17.03.22r., w ramach innowacji pedagogicznej „Kuchnia bez tajemnic - wiem co jem” oraz realizacji projektu 'Z kulturą mi do twarzy', w klasie 1b, rozpoczęły się przygotowania składników, które są potrzebne do przygotowania sałatki greckiej.
Sałatka grecka, dosł. „wiejska sałatka” – tradycyjna sałatka kuchni greckiej, znana i jadana na całym świecie jako przekąska, a także jako dodatek do niemal wszystkich potraw, zwłaszcza do ryb i dań mięsnych. Jest niezwykle piękna i zawiera idealny zestaw składników, które doskonale do siebie pasują. W typowej wersji z Grecji, a także i w naszej sałatce zawierała grubo pokrojone pomidory ogórki, czerwoną cebulę w krążkach (talarkach), oliwę, ser, feta czarne oliwki, zieloną słodką paprykę, sałata lodowa (rukola), przede wszystkim jednak przyprawiona została , czyli lebiodką, oregano.
Dowiedzieliśmy się, że potrawa ta jest lekka i niezwykle zdrowa, z racji na zawartość warzyw i oliwy z oliwek. Zjedzenie jednej porcji dodaje energii na długi czas, nasyci, ale jednocześnie nie sprawi, iż będziemy się czuć ociężali. Jest to przepyszna i super prosta do zrobienia sałatka. Pasuje na każdą okazję.
Gorąco polecamy! Uczniowie z klasy 1b