W czwartek 5 marca klasa 2a rozpoczęła kolejne warsztaty kulinarne w ramach programu innowacyjnego – „Kuchnia bez tajemnic – wiem co jem”. Były to wyjątkowe zajęcia, ponieważ gościliśmy na nich klasę 1b. Tym razem zrobiliśmy sałatkę jarzynową i owocową.
Przygotowania rozpoczęły się od poznania składników, które są potrzebne do zrobienia sałatek oraz zwrócenia uwagi na higienę przygotowania i bezpieczeństwo podczas krojenia produktów. Najlepsza i sprawdzona sałatka jarzynowa i owocowa to nasze ukochane, tradycyjne przepisy, którymi podzieliliśmy się z uczniami z klasy 1b z największą przyjemnością. Pasują na każde Święta i okazje.
Podzieliliśmy się na dwie grupy. Jedna kroiła produkty na sałatkę jarzynową, a druga owoce na sałatkę owocową. Sałatkę jarzynową z majonezem przygotowaliśmy z ugotowanych w mundurkach jarzyn: marchewki, pietruszki, selera i ziemniaków, z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek, ogórka kiszonego i cebuli. Sałatkę owocową przygotowaliśmy z truskawek, kiwi i jabłek, z dodatkiem sosu truskawkowego. Po wymieszaniu wszystkich składników z wielką przyjemnością degustowaliśmy własnoręcznie, wspólnie przygotowane sałatki.
Była to wielka przyjemność i nowe doświadczenie pracować z młodszymi kolegami.