Przez naukę do żołądka :-) 28 października uczniowie klasy 2c zdobywali nowe doświadczenia kulinarne. Dzieci same przygotowały pyszne sałatki warzywne na II śniadanie. Na początku niezbędne było opanowanie przez dzieci prostych sprawności motorycznych, jak np. obieranie warzyw, krojenie, rozdrabnianie, mieszanie składników itp., uczniowie przy tym usprawniali się manualnie.
Wprawiali się w odmierzanie określonej ilości, uczyli się rozpoznawać składniki, łączyć je...,a także ozdabiać potrawy, układać serwetki, umiejętnie korzystać z przepisów kulinarnych. Wszystkie sałatki były pięknie pokrojone w kosteczkę, dobrze doprawione i ładnie podane. Poza tym zauważyć trzeba, że konsumpcja przygotowanych przez dzieci potraw była doskonałą okazją do spożywania ich w dobrej atmosferze. Dotyczy to odpowiedniego ich podania, nakrywania do stołu i kulturalnego spożycia przygotowanych posiłków, poznawania zasad dobrych obyczajów, utrwalanie nawyku kulturalnego zachowania się przy stole. Zapał w robieniu sałatek przeniósł się oczywiście na ogromny apetyt. Dzieci również chętnie podzieliły się swoimi sałatkami z kolegami z klasy 2a, którzy byli bardzo zadowoleni i pięknie podziękowali za poczęstunek. Dzięki takim zajęciom uczniowie się integrują, uczą współpracy i współdziałania.