W piątek 22 października klasa 1b rozpoczęła warsztaty kulinarne – „Kuchnia bez tajemnic – wiem co jem”. Przekładane wafle to klasyczny słodki przysmak „z naszego” dzieciństwa. Tym razem zrobiliśmy z uczniami wafle malowane miodem. Po lekcjach, na których rozmawialiśmy o pszczołach i miodzie, przyszedł czas na dotknięcie i spróbowanie jak to wygląda i smakuje.
Podczas zajęć uczniowie poznali nie tylko jak bardzo wafle są podobne do plastra miodu, ale jak wypełniać i malować jego powierzchnię. Dowiedziały się o wartościach odżywczych miodu lipowego. Zajęcia były bardzo smaczne i pouczające…
Skąd pszczelarz wie, jaki miód zrobiła pszczoła?
Pszczoły miodne mają bardzo dużą wierność kwiatową. Oznacza to, że każda robotnica nie lata „z kwiatka na kwiatek”, a specjalizuje się w zbieraniu nektaru z jednego gatunku roślin. Jeżeli więc pszczelarz postawi pasiekę w pobliżu dużego skupiska kwitnących roślin jednego gatunku, to większość z pszczół nauczy się pracować właśnie na danym, najlepiej nektarującym i najbliżej położonym gatunku rośliny i będzie im wierna aż do końca nektarowania