W środę 16.06.2021r. klasa 3a rozpoczęła warsztaty kulinarne – „Kuchnia bez tajemnic – wiem co jem”. Spaghetti to danie proste i szybkie. Tym razem zrobiliśmy z uczniami spaghetti Bolognese i Napoli. Podczas zajęć uczniowie zapoznali się z produktami potrzebnymi do przygotowania dwóch rodzajów spaghetti: pomidory świeże, z puszki i koncentrat pomidorowy, czosnek, bazylia, makaron spaghetti ciemny i jasny oraz mięso. Omówiliśmy przepisy, które są superproste do zrobienia. Wystarczy kilka kroków i danie gotowe.
Były to przepisy klasyczne, klasyka włoskiej kuchni i jednocześnie ulubione danie dzieci i nie tylko. Spaghetti smakowały doskonale. Uczniowie degustowali dwa rodzaje makaronu z sosem pomidorowym i z mięsem oraz dwa rodzaje makaronu ciemnego i jasnego dodając według własnego uznania ser żółty i listki bazylii.
Zajęcia były bardzo smaczne i pouczające :)