W czwartek 26 września klasa 2 a rozpoczęła warsztaty kulinarne – „Kuchnia bez tajemnic – wiem co jem”. Uczniowie rozmawiali z nauczycielkami o zdrowym odżywianiu i wartościach odżywczych wykorzystywanych produktów. Drugą częścią zajęć było zrobienie zdrowego i kolorowego deseru – „Puddingu chia”. Przygotowanie deseru zajęło nam 2 dwa dni 26-27.09. Uczniowie pracowali w grupie. Nasiona chia wymieszaliśmy z mlekiem kokosowym, z mlekiem krowim i miodem, i wstawiliśmy w szklaneczkach do lodówki, aby zgęstniało. Następnego dnia przygotowaliśmy mus owocowy i dodaliśmy na wierzch puddingu.
Podczas zajęć uczniowie poznali nie tylko sposób przygotowania deseru, ale również sposób działania kuchenki indukcyjnej. A efekty pracy widać na zdjęciach. Na koniec dziewczynki zaśpiewały „Sto lat” chłopcom i ten deser, z małym upominkiem, dedykowały kolegom z okazji „Dnia chłopca”. Wszyscy oddali się rozkoszy smakowania przepięknego, kolorowego i co najważniejsze zdrowego puddingu. Zajęcia były bardzo smaczne i pouczające…;)